Skip to main content

Rewind into the Future - Celebration 20 years of ETN
In the framework of the 8th Kaunas Biennial TEXTILE 11

Den textila konsten intar Kaunas i Litauen. Det är folkfest! Överallt händer det spännande saker där textil konst är i fokus. Efter fem intensiva dagar åker vi hem fullmatade med intryck, inspiration, nya vänner och nya frågeställningar.

Nordic Textile Art reste till Litauen för att delta i European Textile Networks stora konferens och för att se Textilbiennalen i Kaunas i september 2011.

Det var ett spännande och späckat program med föreläsare från hela världen.
22 september, torsdag kväll öppnar Kaunas stora Textilbiennal. Det är massor av folk och för den nordiska publiken blev det stort jubel när Nina Bondesson från Sverige fick Distinctive Award in Textile, biennalens stora hederspris. Överhuvudtaget var det fantastiskt att se ett sådant stort intresse för textil konst som vi upplevde i Litauen.
Biennalen firar 20 år har som tema för i år att titta bakåt, befinna sig i nuet och att blicka framåt, Rewind – Play – Forward. Utöver den stora textilutställningen på Nationalmuseet finns det ett stort program med utställningar, dans- och performanceföreställningar och workshops.

Kaunas Biennial TEXTILE 11

Kaunas Biennial TEXTILE 11

Nordiska deltagare i Biennalen är Tonje Høydahl, (N) och Nina Bondesson, (S). Inbjudna konstnärer till Picture Gallery är Silja Purunen (Fin) och Annika Ekdahl, (S). I utställning State of Exception med textilstudenter deltar ca 20 st från HDK i Göteborg under ledning av Annika Ekdahl och Birgitta Nordström.

European Textile Network, ETN har också 20 års jubileum och har i år valt att lägga sin konferens i samband med Biennalen i Kaunas. Själva konferensen pågick under två dagar och första dagen var det 14 inbjudna föreläsare från 11 olika länder som gav oss inblick i sina arbeten inom det textila området. Vi fick bl.a. höra Vibeke Vestby från Norge berätta om sin unika digitala Jaquardvävstol som hon utvecklat för konstnärer där tex Grethe Sørensen från Danmark vävt några av sina konstverk. Lia Cook från USA gav sin analys om ung textil konst. Hon tyckte att man kan dela in den i sex olika områden.

Collaborative work, Social practice, Crossing boundaries, Reclaiming textile identity, Technology and the hand och Local-global. Louise Lemieux Berubé från Canada hade liknande tankar och påtalade också internets möjligheter för nya möten och
kunskapsutbyte. En nätbaserad stickkonferens planeras www.textiles-mtl.com

Lia Cook, www.liacook.com

Lia Cook, www.liacook.com

 

Andra dagen var det något som kallades networking session där man i förväg kunde anmäla sig för att tala i 10 minuter och visa 10 bilder. Vi fick ta del av många intressanta projekt och arbeten. Giselle Eberhard Cotton berättade om Luasanne biennalen och hur de nu håller på med att katalogisera och digitalisera verken från biennalen som pågick 1962 – 1995. Elisabeth Brenner Remberg, ordförande för Nordic Textile Art
presenterade föreningen och nätverket för nordisk textil konst. Intresset och gensvaret var mycket stort. Nordic Textile Art är en förening som vänder sig till alla nordiska textilkonstnärer som vill vara med och skapa ett textilt kraftcentrum och till dem som vill följa den textilt baserade konsten. NTA är ett forum för kontaktskapande och kunskapsutbyte. Stommen i nätverket är medlemmarna som gemensamt bidrar till
utvecklingen av nordisk textil konst. Genom ett medlemskap i ETN och ett deltagande i konferensen upplevde vi verkligen att Norden får en starkare förankring på den internationella arenan. Vi hoppas att alla textilkonstnärer i Norden går med i NTA för att på så sätt stärka och synliggöra nordisk textil konst.

Vi reser hem och gläds åt våra dagar i Kaunas. Varsin vacker sjal i rostfärgning har vi också med oss som vi gjorde på en workshop med den japanska designern Reiko Sudo.

Textilbiennalen pågår till den 4 december 2011 www.bienale.lt

Josabet Werkmäster och Elisabeth Brenner, Nordic Textile Art