Nordic Textile Meeting in Oslo 2022

NORDIC TEXTILE MEETING IN OSLO 2022 - SAMLE TRÅDENE- GATHER UP THE LOOSE ENDS

Møte i Oslo 3. – 6. mars 2022

(Ennå forbehold i forhold til Corona restriksjoner og om økonomisk støtte)

Foreløpig program

Dagene i Oslo skal gi muligheter for nye samarbeid og nettverk, gi kunnskap og forståelse for tekstilkunst i Norden, kunnskap og erfaring av tekstilkunst i Norge, inspirasjon og nye muligheter til å fortsette arbeid på egen hånd og i samarbeid. En sentral målsetting er at vi igjen kan møtes å skape nye forbindelser.

 

Seminar, workshops, besøk på gallerier, verksteder og fabrikker og sosiale møteplasser.

Seminar med kunstnerpresentasjoner; Britta Marakatt Labba (S), Kari Dyrdal (N) og Kristine Fornes (N). Presentasjoner av institusjoner; Nordic textile Art (NTA), Kunsthøyskolen i Oslo (KHIO), Norske tekstilkunstnere (NTK) og European Textile Network (ETN). Professor Tim Parry-Williams (UiB)/ Professor (KHIO) Franz Petter Schmidt presenterer et prosjekt/visjon. Tid til utveksling av kunnskap og nettverksbygging.

 

Workshops på 2-3 timer med fordypning i noen få tema/teknikker. (5 workshops med påmelding)
1. Kari Steihaug «Stoppested», 2. Kristine Fornes og Anne Karin Jortveit «Ull-workshop», 3. Eline Medbø «Boro boro, japansk stoppeteknikk», 4. Annie Eikenes «Flossvev – verdens minste vev» 5. Åse Eriksen «Hva er samitum, psøydodamask, protolampas? – veve prøver)

 

Tekstilutsmykninger, gallerier og verksteder i Oslo. Besøke for eksempel; Stortinget og Operaen gallerier som viser tekstilkunst Soft/Format/Kunstnerforbundet og andre, Rådhuset i Oslo (tekstilene og «Deres historie fra 1950 tallet og til i dag» med omvisning/foredrag. Jon Pettersen)

 

Tekstil rundtur; Besøke Tronrud i Hønefoss, Vibeke Vestby vil vise rundt på fabrikken og presentere tekstilkunst i fabrikkens samling, og fortelle om bredden i hvordan de digitale vevestolene TC1 og TC2   er brukt av kunstnere og håndverkere. Et besøk på skulpturparken utenfor Kistefos, på vei mot Brandbu. Veveriet Damaskveveriet Grinakervev på Brandbu, omvisning på fabrikken som vever produkter i analoge flatvevestoler, Jacquard vev og mekaniske vevestoler.

 

Sosiale møteplasser; Etter Corona er det godt å møtes igjen, å ta opp kontakter og lage nye. Felles måltider og en fest som avslutter konferansen gir alle muligheter for alle til å nettverke.

 

 

 

 

Brita Marakatt-Labba

Svensk/samisk tekstilkunstner, hun er en viktig drivkraft i kunstmiljøet og i arbeidet med forståelse av det samiske. Hun er medgrunnlegger av kunstnergruppen Masi og Samisk Kunstnerforbund. Hun har blant annet har studert ved Høyskolen for design og kunsthåndverk ved Gøteborgs Universitet. Marakatt-Labba jobber med en rekke teknikker, som broderi, applikasjon og collage. Gjennom detaljerte broderier på hvitt linstoff formidler hun samiskmytologi, kultur, levemåte og historiske hendelser. Hun har deltatt på betydelige utstillinger blant annet Sámi Stories i Tromsø, New York og Anchorage, i Dokumenta og Athen 2017, og var Norges bidrag i Venezia biennalen 2017. https://no.wikipedia.org/wiki/Britta_Marakatt-Labba

 

Kari Dyrdal

Kari Dyrdal har blant annet utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen, hvor hun også har vært professor i tekstil fram til nylig. Hun arbeider med store billedtepper i en historisk tradisjon, men bruker nye digitale verktøy og hjelpemidler både i planleggingsfasen og i produksjon.
Med utgangspunkt i foto, omformeres bilder til tekstile flater, hvor mønster og repetisjoner, farge og materialer er vesentlige. Tema variere fra tepper med tekstiler referanser, både tekstilt håndverk og industri og natur. Hun deltok på utstillingen «Forces de la nature» som ble vist i Frankrikes nasjonalmuseum Musée National de Sèvres i Paris 2018, Kode i Bergen 2019. Hun har utsmykninger på blant annet Universitetets Aula i Bergen, Polarsenteret i Tromsø og Politiets nasjonale beredskapssentral Taraldrud. https://www.karidyrdal.no/

 

Kristine Fornes

Kristine Fornes bor og arbeider i Oslo. Hun har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen, Oslo og Universitetet i Tromsø. Hun er kjent for sine håndbroderier med motiver fra gårder og kulturlandskap som er i ferd med å forsvinne, eller karikerte mennesker og andre skapninger, ofte brodert på avlagte brukstekstiler. Uttrykksmessig veksler broderiene mellom det sirlige og figurative, til skisseaktige, nesten oppløste tegninger der tråden så vidt er festet i underlaget. Hun har hatt separatutstillinger på blant annet Østfold Kunstnersenter, Finnskogutstillingen, Lørenskog kunstforening og galleri Format i Bergen. Hun har deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland.  Hun er husflidskonsulent i Oslo og kunstnerisk leder for Bøler tekstilverksted. http://www.kristinefornes.no/

 

Tim Parry-Williams  https://twitter.com/timtheweaver

Franz Petter Schmidt  http://www.franzschmidt.no/

Vibeke Vestby  https://digitalweaving.no/about/

Hege Bratsberg  https://luun.no/

Kristin Sæterdal  https://www.kristinsaeterdal.com/

Kari Steihaug  http://www.karisteihaug.no/

Jon Pettersen  https://jonaap.wordpress.com/about/

Vibeke Lindhardt  http://www.vibekelindhardt.dk/

Åse Eriksen  http://www.aaseeriksen.no/

 

Prosjektgruppen: Josabet Werkmäster  http://www.josabetwerkmaster.se/   Kari Merete Paulsen  https://www.karimerete.com/  Åse Eriksen

 

Comments are closed.