Skip to main content

Britta Marakatt-Labba tilldelades 2015 års Ganneviks stipendium. Stiftelsen målsättning är att genom stipendier stödja nu verksamma konstnärer som förväntas ha betydelse för det svenska kulturarvet.

Juryns motivering löd:

Hennes berättelser är monumentala och närgångna på en och samma gång. Broderierna återfinns ofta i offentliga miljöer som universitet och kyrkor, men skapar en unik närhet till betraktaren. Med stor hantverksskicklighet och färgkänsla skapar Britta Marakatt-Labba konst om den samiska historien och nutiden, om kolonialism och rovdrift, om ljus och mörker och om naturens och människans sårbarhet.

Ta del av hennes arbete på Britta Marakatt-Labba

Vår textila konstsalong

Jurybedömd utställning på Landskrona Konsthall 13 juni - 9 augusti 2015

Vår textila konstsalong var sommarens stora utställning på Landskrona konthall. Konstnätrer verksamma i textila tekniker inbjöds att söka till utställningen. Totalt 106 ansökningar kom in. Juryns urval med 48 ansökningar och 76 verk visades under sommaren.

Fiber Art Sweden

FAS är ett nätverk av konstnärer som verkar med textila medel och metoder och som befrämjar diskussionen och idéutbytet i den textila intressesvären. Under 2015 vsiade åtta konstnärer ur nätverket utställningen ARVBETAGELSER på olika platser i landet. Den och andra projekt finns att ta del av på FAS hemsida.

Textilmuseet Borås

Textilmuseet i Borås visar återkommande aktuella utställningar inom det textila fältet. Textilmuseets ambition är att verka för textil konst i samtiden genom att vara en kontinuerlig arena för utställningar och aktiviteter kring textil konst. Under 2015 visades bland annat Årets mottagare av Nordic Award in Textiles, bildkonstnär Gunvor Nervold Antonsen från Norge. I utställningen HYBRIDERNAS POESI visades verk från senare år i hennes kraftfulla stil där två- och tredimensionella objekt i olika material och tekniker möts i expressiva installationer.

Andra utställningar 2015 var bl a
TEMPORAL PATTERNS- vävt ljus och smarta textilier
LARS WALLIN – fashion stories
RE RAG RUG
STAGED FASHION – designed identities
Ta del av Textilmuseet program

 

Liljevalchs Konsthall

Utopian Bodies – Fashion Looks forward

En storslagen satsning som undersökte modets inneboende kraft och mänsklig kreativitet. Skapad av Sofia Hedman och Serge Matynov. Utställningen var uppbyggd kring elva olika teman som Hållbarhet, Teknologi, Minnen, Genusidentitet m fl.

Liljevalchs skriver på sin hemsida

”Modets makt är stor, modet påverkar oss alla, oavsett om vi följer det eller tar spjärn mot det. Men kan mode användas för att skapa en bättre framtid – och i så fall hur? Hur förhåller sig modet till våra kroppar, till oss som individer eller grupper, till världen omkring oss?”

Hallwylska museet

Mariano Fortuny modeskapare och allkonstnär

Mariano Fortuny Madrazo (1871-1949) anses som den mest betydande innovatören inom mode och textildesign under det tidiga 1900-talet. Han blev först känd för sin så kallade Knossosscarf från 1906, sedan världsberömd för den plisserade Delfosklänningen från 1907 och framåt. Delfosklänningen blev ett exklusivt aftonplagg för den vågade kvinnan och bars av tidens kändisar som Sara Bernhardt och Isadora Duncan.

 

I anslutning till de högre textila utbildningarna i Sverige pågår kontinuerligt textila projekt och utsällningar. Konstfack och HV:s utbildningar i Stockholm, HDK i Göteborg, Stenebyskolan i Dals Långed och Textilhögskolan i Borås. Folkhögskolor och Kollektiva Konstnärsverkstäder utvecklar nya ideer och driver olika projekt med ambitionen om att tillvarata traditionella tekniker och utforska nya områden inom det textila fältet.

 

Kerstin Lindström NTC Sverige